Flickornas guide till underkastelse

astrid

”Hon har legat med sju killar… minst. Det blir lite äckligt om jag ska gå och tassa kring ett så pass använt material, om du fattar vad jag menar.”

Vi är femton år, sitter på en bänk utanför klassrummet och min vän förklarar varför träffen med tjejen han tyckt om så länge inte gått hans väg. Hon var ”använd”.

Efter den stunden var inget sig likt. Jag såg världen på ett annat sätt, genom ett par glasögon som inte bara fick mig att sätta världen i ett annat perspektiv, men som även skrämde mig på ett sätt jag inte känt förut.

Jag tillhörde ett förtryckt kön.

Det var min framtida lön som sänktes medan min vän bredvid mig på bänken, hans höjdes. Det var jag som förväntades vara hemma med barnet om jag och min vän mot förmodan skulle få ett barn. Det var jag som skulle ta hans efternamn om vi gift oss. Det var jag som inte fick prata högt om mitt sexliv för att inte verka ”använd”. Det var jag som inte skulle prutta eller rapa högt. För sådant gör inte tjejer.

”Det är manligt att ta plats och ha pondus, jag tycker att tjejer ska vara mer mjuka i sättet.”

Vi är sexton år och pratar om varför killarna i klassen avskyr vår kvinnliga lärare så mycket – för de gör det. De raljerar om hennes kön, säger att hon är lesbisk, säger att det är synd om hennes barn eftersom de har en sådan motbjudande mor, och när jag frågar får jag citatet ovanför till svar.

Det är kvinnligt att backa. Det är kvinnligt att inte synas. Det är kvinnligt att inte markera sitt revir i samhället. Det är kvinnligt att inte ta plats.

”KOM FRAM NU! Olle har redan slagit! Det är Elinas tur nu, hon slår inte så långt, kom fram ni där bak!”

Vi är sex år och klassen spelar brännboll. En lång pappa har mer auktoritet i spelet än fröken och leder utelaget. På en millisekund reagerar han när Elina närmar sig brännbollsträt. Hon vill prova det runda och lyfter det med glädje i blicken.

Sedan vänder hon sig mot planen och ser pappans menande blick och tappar trät nästan automatiskt. Han säger lite tyst ”du kanske ska prova det platta först”, vilket hon gör, för hon är sex år och en vuxen människas ord är lag. Hon missar med det platta brännbollsträt, mycket på grund av besvikelse, och hoppet i hennes ögon slocknar.

Olle fick uppmuntran av pappan när det var hans tur. Lyckan spred sig via hans armar till bollen som flög iväg. Elinas nådde inte längre än någon meter. Den slocknade minen. Det bortflugna leendet.

Det är kvinnligt att tappa sitt självförtroende i händerna på en man som tar för givet att pojken alltid kommer att göra bättre ifrån sig. Det är kvinnligt att vara fast i en könsroll där man alltid är svagast och underst på listan. Det är kvinnligt att bli förtryckt.

”Jag ser det med humor.”

Tunaskolans rektor Agneta Hedenström svarar på kritiken över en sexistisk väggmålning, som egentligen representerar könsdiskriminering i en högstadieskola. En fjortonårig stark flicka vid namn Astrid Johansson gör något många aldrig skulle våga oavsett ålder, står upp mot den sexism vi känner av och ser men inte reagerar på. Hon blir straffad för sitt mod.

En lärarledning med vuxna människor som borde ha jobbat för jämställdhet nonchalerar henne och inleder en löjlig undersökning om eleverna på skolan blir kränkta av målningen. En dag då Astrid är sjuk.

Några finner den stötande. Men de räknas inte, enligt de vuxna. Barn ska ses men inte höras – förutom när de säger saker som smeker normen medhårs.

Tänk att en enskild händelse kan representera samhället på ett så omedvetet banbrytande sätt. En tjej säger från men hennes ord blir förminskade, för hon pratar om rättigheten att inte få sitt kön nedvärderat genom sexism. Det slätas över.

Kvinnoförtryck är humor i vanlig ordning.

Astrid och jag tillhör ett förtryckt kön.

 

 

 

PS: För mer texter om kvinnokampen, följ min bloggkategori: Feminism

Lästips: ”Kvinnorna och skammen”

63 reaktioner på ”Flickornas guide till underkastelse

 1. Helt rätt så är det och har alltid varit. Killen som tittar på flickan på toa, så var det även för mer än 50 år sen när jag gick i mellanstadiet, har upplevt det. Dags att vi gör något åt det, får en förändring, och det gäller på många plan i samhället, man möter kränkningen och sexismen överallt.

  1. Jag håller med om allt hon skriver och att ”könsrollerna” inte borde vara så här….

   Känner mig dock tvungen att svara på denna kommentar eftersom den innehåller det jag hatar mest, dubbelmoral. Bilden med killen som smygtittar är lika sexistisk om inte värre mot killar. Den visar en gammal förlegad missuppfattning om att alla män är sexgalningar som inte skulle dra sig från att kränka och skita i folks privatliv.

   Då undrar du kanske, varför? Varför blir det inget bråk om detta från männens sida, jo, för vi har det enklare i samhället och behöver inte bry oss. Snälla, nästa gång något sånt här händer, se kränkningarna från båda håll. vi behöver ekvivalism, inte blind feminism.

 2. Aggressiva och alkoholiserade män i förhållande med rädda passiviserade kvinnor tycks stå i majoritet, en kombination som inte tillåter någon form av samhällsutveckling whatsoever.

 3. Jag tillhör också ett förtryckt kön. Jag är man. När jag var sent utvecklad tonåring fick jag höra att det var inte lönt att ligga med mig för jag hade en så liten pillesnopp. Sedan som vuxen har man ibland ratats av tjejer för att man inte har betalt deras middagar och köpt presenter åt dem.

  1. Fast å andra sidan så är det ju ni som har den högre lönen. Dessutom har jag levt upp med att jag har för små bröst, jag är för smal/tjock eller t.o.m. för lång/kort. Allting på mig går tydligen att förbättras.

   1. Jag känner att jag måste invända här, jag har jobbat i vad som är ”klassiskt kvinnodominerade” yrken, dvs. vårdyrken såsom boendehandledare och skötare på ett demensboende, och jag har inte tjänat en krona mer än mina kvinnliga motsvarigheter. Snälla, kan du och andra som automatiskt kommer med lön-kortet förstå att långt ifrån alla män tjänar mer än sina kvinnliga motsvarigheter? Lönen är i Sverige så gott som alltid lika för lika arbete, vi kan bara konstatera att ”typiska mansyrken” tjänar mer än ”typiska kvinnoyrken”, inte att män får mer i lön för att de är män. En liten distinktion som jag önskar debatten hade lite oftare.

   2. Fast Marcus det där är ju inte helt sant.

    http://www.svd.se/naringsliv/pengar/hogutbildade-kvinnor-dubbla-forlorare_8895774.svd

    Om man utgår t ex. utifrån denna artikel och rapport så ser du att det gäller också avancerade högskoleutbildningar (som jag skulle vilja säga oftast är mansdominerade yrken). Rapporten kollar på arbete inom välfärden.

    ”I alla åldersgrupper tjänar akademiskt utbildade män mer än kvinnor med samma utbildningsnivå.
    Skillnaden är mindre i de lägre åldrarna, men män tjänar fortfarande mer. Detta stämmer överens med
    resultat i andra undersökningar, som visar att akademiskt utbildade män och kvinnor ligger närmare
    varandra i början av karriären. Sedan drar männen ifrån i början av 30-årsåldern, då många får barn,
    och skillnaderna håller sedan i sig resten av arbetslivet.8
    Konsekvent tjänar alltså kvinnor mindre i
    relation till sin utbildning. Denna skillnad håller i sig – och ökar – genom arbetslivet.”

    Taget från rapporten, sida 6.

   3. Att direkt anta att en man har högre lön är ju lika trångsynt och dumt som att anta att alla flickor gillar rosa. John delar också med sig av en tråkig upplevelse, och genom att rättfärdiga de kvinnors resonemang som han har råkat ut för, så förlöjligas John. Det är en vidrig härskarteknik om du inte själv inser det.

    Hur vore det om man valde att prata om det faktiska problemet istället för att dra på sig offerkoftan direkt?

    Det trist när man tar på sig offerkoftan så får man så lätt även ett tunnelseende med på köpet. Att ha det tänket, ”Killar vill att jag ska ha större bröst, smalare midja, längre hår”, och sedan får det bekräftat av kanske en douche, så drar man där efter alla män över en kam och börjar referera till det ”manliga släktet vill att jag ska ha större bröst, smalare midja, längre hår…” Det blir som en självbekräftande profetia. Och ur sådant tänk så föds exempelvis scummanifestet. Jämställdhet går åt bägge riktningar. Om en man, som John i detta fallet, känner sig kränkt så är det minst lika viktigt som när Astrid känner sig kränkt.

   4. Ni? Förlåt men har John per automatik en högre lön för att han är man?
    Vad vet du om vad han arbetar med? Han kanske är undersköterska med precis samma kollektivavtal som sina kvinnliga kolleger tex..

    Ditt resonemang är ju kontraproduktivt!

  2. Klaraabeata, jag kan tycka det är lite synd att du inte vill bemöta det John skriver, utan helt bortser från det för att påpeka att vi i Sverige har en löneklyfta mellan män och kvinnor, som egentligen inte är av någon relevans sett till det John skriver. Vad du dessutom gör, genom att säga ”ni har den högre lönen”, är att kollektivisera män och utgå ifrån att alla lever efter samma förutsättningar. Så fungerar det inte.

   Du kan inte applicera statistik på allt. De män som, låt säga, jobbar nattskift som väktare och lyfter en förhållandevis låg inkomst, bör de också ta åt sig när du förklarar att ”ni män har den högre lönen”?

   Carl-Philip, riktigt så svart på vitt fungerar det inte. Den stora anledningen till att det existerar löneskillnader mellan män och kvinnor är yrkespreferenser. Män jobbar i större utsträckning inom privat sektor (därmed högavlönade arbeten, generellt sett) och kvinnor inom statlig eller kommunal sektor (därmed lågavlönade arbeten, generellt sett). Så ser det ut, och det är en problematik i sig, även om det är betydligt svårare att åtgärda. Det är dock ingen korrekt parameter att använda för att diskutera lönediskriminering, eftersom det inte går inom ramen för ”olika lön för lika arbete”, som man brukar tala om.

   Även om en kvinna och en man dessutom skulle arbeta på exakt samma företag, med samma utbildning och samma ålder, och lyfta olika löner, så ger det heller ingen riktigt bild. Det kan finnas olika befattningar inom företaget, olika antal arbetade timmar eller skiljande arbetsuppgifter som är bidragande. Det är det som är indirekt lönediskriminering, och det motsatta är direkt lönediskriminering, vilket är det som betyder någonting.

   Den enda riktiga parameter man kan använda sig av för att beskriva ett riktigt förhållande på arbetsmarknaden, det är omotiverade löneskillnader (det andra är motiverade löneskillnader, och handlar då endast om män och kvinnor som jobbar inom ”likartade” arbeten). Och idag har vi i Sverige en omotiverad löneskillnad mellan män och kvinnor på drygt 6%, vilket är ett stort problem. Det är alltså statistiskt säkerställd ojämställdhet, som det är på tiden att vi åtgärdar. Det är med andra ord en lögn att säga att det inte finns löneskillnader mellan män och kvinnor, som Marcus hävdar.

   1. ”Det är med andra ord en lögn att säga att det inte finns löneskillnader mellan män och kvinnor, som Marcus hävdar.”

    Det jag tror att Marcus menar är att det går åt båda hållen, jag har en god vän som under en sommar arbetade på ett privat vårdhem tillsammans med en kvinnlig klasskompis.

    De arbetade i 3 månader tillsammans, dvs drygt hela sommarlovet, och när de fått lönebeskeden så visade det sig att efter månad 3 så hadde hans kvinnliga kollega tjänat totalt 7kr mer i timmen än vad han hade gjort.

    Båda hade exakt samma arbetsuppgifter, jobbade exakt samma antal timmar samtidigt och i många fall tillsammans, det som egentligen skiljde var vilka patienter de hade hand om.

    Min kompis berättade även att mot slutet av sommaren hade han kommit på dålig kant med sin chef, han hade klagat på något gällande en patient.

    Jag vet inte exakt hur allvarligt det var eller huruvida hans kritik var missriktad eller inte, hur som helst så var han nära på att få sparken den sista månaden just på grund av att han klagade många gånger på samma patient.

    Det jag inte vet är om hans lägre lön hade med något missförstånd mellan honom och arbetsgivaren att göra eller om det var för att hon inte tyckte om honom, men rent praktiskt så fanns det ingen anledning för honom att få lägre lön.

   1. Adam Stenman, alla kön är förtrycka, även om förtrycket skiljer i omfattning beroende av om det är kvinnligt eller manligt kön. Menar du att män inte utsätts för sexualisering? För objektifiering? För krav på hur män borde bete sig, och hur män borde se ut? Vad de får och inte för göra för bibehålla sin manlighet? Vilka yrken de bör ha för att vara man, och hur mycket de bör tjäna för att vara man? Media och kultur han en lika stor del i detta förtryck, som de har i förtrycket av kvinnor.

  3. Eleonora, det där var nog den bästa kommentaren jag hört när det gäller jämställdhetsfrågan. Vet inte hur många gånger jag hört kvinnor prata om att killar ska vara muskulösa med enorma armar och ett sexpack på magen och att de ska ha en viss typ av personlighet för att vara en riktig man. Är inte det att kränka männen? För dessa kvinnor säger ju in princip samma sak som en del män gör.

   1. Angående ”Hon har legat med sju killar… minst. Det blir lite äckligt om jag ska gå och tassa kring ett så pass använt material, om du fattar vad jag menar.”
    Feminister har slagits länge och väl för kvinnors rätt att säga nej till sex och relationer av vilka skäl som helst, då borde samma rätt gälla även män. De ska också ha rätt att säga nej till sex och relationer av vilka skäl som helst. Och på vilket sätt är det här värre än diverse kvinnor som inte vill ligga med män som är oskulder, eller har för liten kuk eller är för feta?

   2. Få se nu, en kvinna objektifieras till ett ”använt material”? Hennes sexualitet görs till åtlöje på ett sätt en man med största sannolikhet aldrig behöver uppleva? Man kan öht inte jämföra att förnedra en människa för att hen har haft mycket sex med att inte ”väljas” pga trångsynta preferenser. Kvinnor ses och utnyttjas som sexobjekt konstant över hela världen, ses som mindre, detta är bara ännu ett exempel. Det handlar inte om att en enstaka kvinna fått nobben, utan om synen på kvinnan och hennes rätt till ett sexliv i lika stor omfattning som mannens.

   3. taggigt

    Och? Har män plötsligt inte rätt att använda samma rätt som kvinnor har att bestämma över sin egen kropp? Har män någon slags skyldighet att bara säga nej av moraliskt högstående skäl? Och det här med positiva och negativa friheter. Den negativa friheten till sexliv är inte detsamma som den positiva friheten att ha rätt till att andras kroppar för att kunna utföra det.

   4. Problemet var inte att mannen i texten inte ville etablera sig med kvinnan – utan hans sätt att se på henne, som om hennes sexliv gjorde att hon förlorade värde. Detta är ett återkommande tema kring kvinnor och deras val vid sex. Kvinnor som har ett brett sexliv anses i många fall mindre värda, vilket framkommer i texten – men något du bekvämt utelämnar i din kritik.

   5. Texten handlar inte om det, vilket jag förmedlat till dig tre gånger nu. Du är fullt medveten om detta men väljer att ta saken ur luften.

   6. Det är märkligt att texten plötsligt inte handlar om det när du själv skrev ”…utan om synen på kvinnan och hennes rätt till ett sexliv i lika stor omfattning som mannens” Som första svar.

   7. Du försöker få detta att handla om preferenser, när det handlar om kvinnors rättigheter till att inte förminskas för att vara normala sexuella varelser. Du förminskar hela texten för dina egna syften, vilket är väldigt, väldigt fult.

  4. Ja, båda könen förlorar på genusordningen.
   Fast att du blivit ratad av kvinnor som förväntar sig betalda middagar och presenter är väl inget att sörja över?

 4. Bra ord, dock tycker jag detta med väggmålningen är lite konstigt. Om det är någon som blir kränkt är det ju killarna. Enligt väggmålningen är dom tjuvkikare som gör vad som helst för att få se lite hemliga kroppsdelar av det kvinnliga könet.

  1. Linnea.
   Jag tror det är det som är poängen med målningen – antar jag.
   Driver med killarna, och vi klarar det. Kan bjussa på det.
   Om kvinnor anser den förnedrande för dom så är jag beredd att fundera i dom termerna, men för mej som man är det inga problem.

 5. Tja, Kristian här.
  Jag tycker att det här scenariot du illustrerar i texten är fruktansvärt, och jag beklagar, men man kan inte dra irrationella slutsatser. Jovisst, du kan nämna typspecifika händelser, och du kommer få många på din sida med denna argumentation men jag tänker inte låta andra individer gå på denna tankeställare.
  Jag kan exemplifiera med en upplevelse från mitt eget liv, första gången jag blev förtrycket. I tidig ålder så fångades min uppmärksamhet av den breda utsträckningen misskötsel inom djurindustrin och jag valde att bli vegetarian. Min omgivning antydde att mitt beslut var obegripligt och av den anledningen blev jag utstött.
  Jag blev klassad som homosexuell och diskriminerad för jag inte anpassade mig till samhällets synsätt. Jag var förtryckt och jag är en man, men mitt kön är inte diskriminerat för att jag var en avvikelse från normen. Den mest resonabla slutsatsen är att vi lever i en förtryckt värld där ideal präglas och debatten om att kön är förtrycka är onödig. Ett tips till dig är att överse din världsbild då den är i stor utsträckning destruktiv och negativ.

 6. Du väcker tankar. Det dolda förtrycket – som jag som man aldrig ser aldrig förstår – eller? Önskar det fanns fler som kunde ge samma uttryck för de känslor som du och allt för många kvinnor och tjejer får dras med dag efter dag. Välskrivet och för mig tankeväckande.

 7. Känner igen mig i så mycket! Är idag 50år, och jag växte upp med just den inställningen till flickor och pojkar. Jag har 2 bröder och båda tycker att de haft den bästa uppväxt, jag minns min uppväxt med sorg. När jag tagit upp frågan m mina föräldrar, så förstår de inte vad jag menar. Och det är inte så konstigt, eftersom min pappas åsikt fortfarande är, att en utmanande klädd tjej, får skylla sig själv… Dvs han tycker fortfarande likadant.

 8. I mellanstadiet var det definitivt så, det måste jag hålla med om att det är helt enkelt fruktansvärt!
  Speciellt spanskaläraren jag hade som gav killarna VG för att dom var så duktiga NÄR dom väl gjorde arbetet men vi tjejer som enligt henne ”kan klara så mycket mer” fick minsann skriva en hel del extra arbeten för att ens få möjligheten till ett VG…

  MEN för att ingiva lite hopp i era hjärtan skall jag berätta att i gymnasiet var det helt annorlunda, Idrotten var det killarna som uppmuntrade oss tjejer väldigt mycket att försöka (dom ville gärna spela med oss).
  Ingen av dom klagade någonsin på att man var manlig när man gjorde som dom prutta och rapa, killarna fick ställa sig och sjunga i kören som alla andra och en tjej som spelar trummor är oerhört cool.
  DÄR var vi alla lika och jämställda och lärarna helt fantastiska när det gäller jämställdhet.

  Så i sina vrår har det nog ändå hänt lite iaf =)

 9. Okej. Jag förstår på vissa sätt att folk blir så fruktansvärt upprörda kring den här frågan. Lyckligtvis så går jag inte runt och tänker på det här sättet, för att frågan hade drivit mig till vansinne. Jag tycker att det är fruktansvärt primitivt att skilja på män och kvinnor. Men man måste se det från olika håll. Annars så löser vi aldrig den här frågan.

  Det här med olika löner: Nu är det så att hur mycket man än vill förneka det, så finns det skillnader i människans kroppar som gör att könens fysiska lagar är olika. Det är tyvärr inget människan kan styra över själv utan det har med vår genetik att göra. Män är inte intelligensmässigt mer utvecklade, men över lag starkare och snabbare.

  Återigen är det här INTE för att vi är mer värda eller på något sätt bättre, utan det beror på vårat manliga hormon Testosteron, som är ett hormon,som gör människan starkare och snabbare. Sprutar man i sig Testosteron så kommer man på många olika sätt kunna öka sina prestationer i det man gör. Det ökar inte bara dina fysiska prestationer utan påverkar också din mentalitet. Du kommer troligtvis bli mer dominant över lag. Så att mannen är mer dominant och aggresivare är inget som vi själva kan styra över.

  Notera att det här inte mina egna tankar utan baseras på forskning om Testosteronets påverkan på människan. Hur mycket testosteron som män producerar i veckan är väldigt individuellt. Men män bildar större mängder, vilket resulterar i mannens typiska beteende, styrka och svagheter.

  SÅ det här med lönerna. Ur rent moraliskt perspektiv så tycker jag att män och kvinnor ska ha likvärdiga löner, då män och kvinnor har samma värde. Men många arbetsgivare tänker tyvärr inte likadant. Typiska exempel på det är jobb som kräver mycket fysik. Ett bra exempel är Betongarbetare. Det är ett yrke där styrka är mer ett måste än välkommet. Betongarbetaren får vanligtvis väldigt stora slitage på kroppen och lever därför ofta inte lika länge som t.ex en advokat.

  Som företagare vill man dessutom ha så få personer som möjligt anställda för att tjäna pengar såklart. Just inom fysiska yrken så får män högra löner för att de är starkare helt enkelt och får därför lite bättre löner, för att män kan generellt prestera bättre. Tänk dig att 100 liter betong ska upp 5 våningar upp i en byggnad. Mannen kommer vanligtvis få upp det snabbare för att han kan lyfta mer så han kommer inte behöver springa lika många gånger. Så för att summera så får män mer betalt för att de kan prestera mer inom fysiska yrken.

  Det här är jättesynd, då vi får tänka på att kvinnor också för samma slitage på kroppen då de arbetar efter förmåga. Men företagare vill tjäna pengar, de är inga välgörenthetsorginisationer. Inom alla andra yrken så borde kvinnor få samma löner.. Men jag tror det kommer med tiden. Glöm inte bort att människan är överlag en rätt ung art här på jorden, och kommer utvecklas mycket i framtiden. Så med det skrivet cheers för både män och kvinnor.

  1. Lika lön för lika arbete i alla yrkesgrupper.
   Visst är det en stor fysisk skillnad på kvinnor och män, men man kan inte säga att männens arbete är mer slitsamt än kvinnornas.
   Att jobba som betongarbetare, snickare sliter inte mer på kroppen än att arbeta som sköterska, undersköterska, lärare och butiksbiträde.
   Väldigt många kvinnor som fullständigt sliter ut kroppen med fysisk och psykisk stress inom dessa arbeten, precis som männen i byggbranschen.
   Problemet är värderingen på arbete och arbete. Att värdera ett byggjobb som bättre än undersköterska är fel bara för för att man måste vara starkare fysiskt på detta jobbet. Nej, värdera efter sammhällets behov av arbetet. Skulle vi klara oss utan alla dessa kvinnor som sliter för en skitlön inom sjukvården, barnomsorgen och skola? Tror vi skulle klara oss lika illa utan dom som utan männen som bygger nya bostäder, sjukhus och skolor…

   Sen kan vi börja dela arbetet hemma på hälften också.

   Och dela synen på sex och att framhäva sig själv också. Alla ska få göra detta. Kvinnor ska få ha sex på samma vilkor som männen.
   Kvinnosynen lyser ganska starkt igenom på de senaste domarna när det gäller våldtäkter…
   Anmälningarna om våldtäkter ökar men inte domarna.

   Mycket i samhället som vi, folket, måste ändra på.

   1. Du har helt rätt i sak, men att säga att mäns och kvinnors prestationsförmåga inte är olika är lögn. Självklart borde det vara samma lön för samma arbete oavsett kön, men precis som Robin skriver så är det inte så det fungerar.

    I ett arbete där fysisk styrka är viktigt kan en människa som är starkare prestera bättre, tex, 2 personer ska bära upp hundra hinkar med vatten upp i ett höghus, en man och en kvinna, de får betalt per hink vatten, efterssom det ofta är mannen som är starkare just på grund av biologi så är det mest troligt att han orkar bära upp fler av dessa hinkar än kvinnan.

    Då är det ju inte rättvist mot mannen om kvinnan får samma lön som honom, dessutom så inkräktar det på jämställdheten då det kan tolkas som att mannens uppgift är att försörja kvinnan om det är hon som får betalt för det jobbet han gör. Självklart så ska lönen vara 50/50 om båda två bär upp samma antal av hinkarna.

    Det jag skrev ovan är ett exempel på hur många arbetsgivare resonerar när det kommer till lönefrågan inom yrken där fysisk styrka är viktigare än teoretisk kunskap. Jag kan även till viss del förstå varför det kan vara så inom vården åxå.

    En patient skall lyftas upp för att blöjan ska bytas, patienten väger 80 kilo, säkert kan en utbildad svagare människa lyfta patienten men i vissa fall kanske det måste vara två som lyfter och en som byter blöjan, då är det helt plötsligt 3 mindre starka personer på ett jobb som 1 väldigt stark och 1 mindre stark person kan göra lika enkelt och kanske till och med på kortare tid.

    Problemet är inte direkt att kvinnor har lägre lön för att de ses ner på eller för att hålla dem på plats (visst kanske det finns såna fall åxå) utan jag tror att det är i allmänhet för att samhällets syn på kvinnor är att de är fysiskt svagare än män och inte orkar prestera lika bra. Vilket för övrigt inte är någon grund för lägre lön.

   2. Till att börja med att säga så kan jag med enkel matematik räkna ut att betongarbete sliter mycket mer än vad en sjuksjöterska gör! som betongarbetare så hanterar du väldigt mycket vikt per dag. Jag ska se om jag kan leta fram någon statistik om det till dig. Jag har gått bygg, där jag fick läsa om arbetsmilö och säkerhet på byggarbetsplatser. Statistiker visar att män och kvinnor som jobbar inom den här brancshen har Lägra livstidslängd än inom många andra bransher. Det här beror på de hårda slitagen du får på din kropp.. Där av den generellt höga lönen. Och jag värderar inte någonting, nu är det ju faktist så, att du satte de orden i min mun. Men om vi ska diskutera mäns högre löner så får vi ju ta en arbetsplats där faktist det är rätt vanligt att män får högre lön. Byggbranshen är ett bra exempel på det. Det som är så intreesant, att när man tar den här diskussionen med många så går de ofta DIREKT in i försvar Ska jag vara ärlig så kan jag faktist inte tycka att män ELLER kvinnor har det så dåligt här i Sverige asså. Du frågar också om vi hade klarat oss alla utan kvinnor som jobbar inom sjukvården för skitlöner?Absolut inte. Men Skullle vi klarat oss utan alla männen som jobbar för pisslöner då eller? asså va, inom sjukvården för alla sjuksköterskor skitlöner, inklusive män.

   3. Jag har funderat en del på det där med hemarbetet och den ojämna fördelningen av det.

    Det leder till en del konflikter, men finns det inte två sidor av det? Vem bestämmer vilken nivå som ska gälla? Om den med högsta ambitionen inte vill sänka ambitionsnivån så får väl han eller hon ta konsekvensen, men han eller hon borde inte utmålas som ett förfördelat offer för ojämlikhet och förtryck.

    Hur mycket skiljer det i nedlagd tid på hushållsarbete mellan olika singlar? Kan det spegla ambitionsnivån som dessa sedan tar med sig in i ett gemensamt hushåll?

    Många frågor men någon borde ju ha forskat i saken!

  2. Nog finns det kvinnor som sliter och som kräver en hel del av deras fysiska kroppar. Kvinnor som arbetar inom vården tex äldreomsorgen och har tungt stressigt jobb. Skulle inte de kunna få en bra lön?

   1. Jojo absolut,men nu är det ju faktist så att män också får skitlöner inom de bransherna. Det är ju inte en könsfråga, det är en fråga som måste tas generellt. Jag har jobbat som assistent och inom förskola med för den delen. Och ja lönen var dålig. Men vad fan då, jag var glad för att jag hade ett jobb och gå till och en lön att gotta mig med så att jag kunde roa mig med mina vänner om fredagarna och kanske lyxa till det med 1 veckas semester utomlands om året, med lite tur. Se er om kring och se vad vi har för bra land istället. I andra länder så är AIDS en folksjukdom, Får gå 1 mil fram och tillbaka till närmsta brunn rent vatten, barn tvingas att lära sig hantera vapen och agera militär, Länder Som inte har någon direkt ledning, utan styrs av Kriminalitet och korruption. Länder där Oskyldiga människor rövas bort och torteras för att de har ”fel” Åsikter. Men ush nej våga ge den ena några kronor mer än den andra här i Sverige, då blir det ett jäävla liv. Kolla på de riktiga problemen istället, t.ex att vi har Ledamöten i svenska riksdagen som springer runt och filmar på stan när de går runt och kallar en kvinna för ”Hora” och dessutom säger nedvärderande rasistiska saker till en man med utländsk bakgrund. Det mina vänner, de är med och styr Sverige.

  3. Du är inte ditt könshormon. Använd huvudet.

   Jag jobbar i IT. Mansdominerad bransch, gott betalt. Behövs ingen vidare maskulin vigör för att klara av de dagliga prövningarna som innefattar att sucka åt kaffemaskinen, mailservern, brandväggen och sedan förklara att du inte kan laga nån av dem för du är programmerare. Om din åsikt om fysisk styrka/uthållighet så borde ju någon form av fysiktest sätta lönerna men så är det bara i elitidrotten.

   1. Naee inte riktigt så jag menade. Men om vi ska ta den är diskustionen där vi ska ge ett bra exempel där det är vanligt att faktist men får bättre betalt, så får vi ta det i en bransh där det är rätt vanligt. Jag valde Byggbranshen för att den är rätt typisk för det. Jag känner inte till löneskillnaderna inom IT Så jag kan tyvärr inte yttra mig. Jag skrev också att ”Notera att det här inte mina egna tankar utan baseras på forskning om Testosteronets påverkan på människan” Glöm inte bort att vi också är djur, men en väl utformad genetik. Människor har lite lätt att tänka lite högt om sig själva.

  4. Först säger du att det är primitivt att skilja på män och kvinnor, för att sedan skriva en hel text om hur det är skillnad på män och kvinnor? Sedan så förstår jag inte riktigt hur du får en biologi i detta, det är inte bara manliga byggarbetare som har högre lön, hur förhåller du dig till manliga reklamare som får mer i lön än sina kvinnliga medarbetare? Är det testosteron där med?

   Att företag inte är några välgörenhetsorganisationer innebär inte att en inte ska få kritisera dem och säga till så att orättvisorna på så så sätt kan jämnas ut. För du säger själv att det är synd, men du verkar acceptera det? Antar att det är lätt att acceptera ett förtryck som inte innefattar en själv.

   1. Nu så skrev jag en text om Lönerna och nämnde inget om förtryck. Och känner du dig förtryckt för att du får några kronor mindre än Hampus Svennson,24 Ja..du kankse du ska kolla om dig lite här i världen och se vad verkligt förtryck innebär. Jobbar ni under samma förutsättningar så ska ni ha samma lön. dvs att ni har lika mycket erfarenhet inom jobbet och så vidare. Jag har varit på ställen där jag tjänat mindre än kvinnor. och jag har seriöst inte lagt en tanke på det för att vara ärlig. När jag var 16 så Jobbade jag varje dag efter skolan på en pizzeria i ca 5 timmar per dag. Jag fick 500 kr 1 gång varrannan vecka. Och inte fan gnällde jag. Jag Var glad för att jag kunde hitta på lite extra med mina vänner och gladde mig åt det.

 10. Osynliga tjejer är ointressanta.

  Killar som tycker de är intressanta behöver se sig själva i spegeln.

  Våga ha ryggrad, om inte annat för det är rätt.

  Vi lever i tidsåldern för nördar och andra som vågar gå sin egen väg.

  Om inte annat minns, endast en död lax flyter med strömmen i parningstid.

 11. Jag är en vit 41 årig man, VD på ett företag, med andra ord en urtyp för förtryckaren i sammanhanget. Kommer göra det till ett livsuppdrag att mina tjejer aldrig ska behöva vika ner sig för unkna ideal!! Bra skrivet och mycket tänkvärt!

 12. Gällande väggmålningen måste jag faktiskt erkänna att jag aldrig såg den som speciellt sexistisk. I likhet med skolan skulle jag nästan kunna kalla den ett dåligt skämt. Sexismen (eller snarare antifeminismen) kommer fram i behandlingen av Astrids klagomål. Det är vardag, speciellt i mitt genuslösa hemland, att ignorera feministisk kritik och dito frågeställningar. Man vill hellre se kritiken som någonting privilegierade kvinnor sysselsätter sig med för att de har tråkigt. Problemet är inte målningen utan att skolan satsade så hårt på att försvara den mot en tjej som inte inte tyckte den var okej.

 13. Hej! Jag älskar denna texten och hur väl du har formulerat allt. Jag blev så inspirerad av dig så jag valde att dela med mig av denna texten och din blogg på min och hoppas verkligen att det är okej. Här finner du inlägget: http://www.nattstad.se/oliviaaugustsson?id=11908877&prev=posts

  Ifall du inte vill att jag ska ha kvar detta inlägget så är det bara att kommentera så tar jag bort det på en gång!!

  Fortsätt med det du gör och hoppas att du får en bra dag! /Olivia

 14. Bra skrivet, MEN ENSIDIGT. Hoppas någon man/pojke skulle skriva liknande upplevelser ur deras synvinkel/erfarenheter.
  Jag är kvinna, för JÄMNLIKHET i alla situationer, men icke feminist! Mamma till 2 pojkar och f. d lärare….

 15. Många som är så fina och skriver om dåliga saker som händer i samhället. Många fina… så fina att de skriver oftast om saker som påverkar dem själv 98% av fallen. Trots att de lever i Sverige där jämställdheten är otroligt bra om man jämför med Mexiko.

  http://seriouslyforreal.com/seriously-for-real/41-teachers-caught-sle111eping-with-students-part-1-only-female-teachers/

  Läs kommentarerna på detta. Det är massa män som skriver detta. Jag får leta kvinnliga kommentarer som så duktigt förespråkar sitt egen kön, som nu krigar om hur äckliga dessa kvinnliga lärare är. Men varför klaga? det påverkar ju dem själva negativt… Tänk att det är män istället så tror jag era kommentarer kommer lättare.

  Kämpa för människan… inte könet! Våga kämpa för andra än dig själv.

  Jag är absolut INTE feminist! Aldrig…
  Jag är ekvivalist. Jag vill alla väl oavsett kön och oavsett om jag gynnas! Jag vill lika för alla i samhället. Jag delar många åsikter med feminister. Men jag kämpar för människan och då börjar jag inte med att diskriminera ett annat kön redan i ordet Feminist…

  1. Varför kallades det ”Black Panthers” och inte ”BlacknWhite Panthers?” Varför heter det ”HBTQ” och inte ”HBTQH”?
   Dessa rörelser var/är båda för allas lika rättigheter. Men det är den förtryckta gruppen som för sätta standarden. Det är de förtrycktas rättigheter som behöver verkas för, och det är vad feminismen handlar om. Kvinnokönet är förtryckt, och det vill vi motverka.

 16. Seriöst.. tog du bort min text trots att den var seriöst skriven! inga smädelser till någon. Wow.. du diskriminerar. Tur att jag är vuxnare än så. Men tänk på att du får inte folk på detta sätt du skapar irritation. Saker måste ”vädras” även orättvisa som kritik.

 17. Bra text, mycket läsvärd. Släpp den här ”Vi mot dom”-attityden som finns. Det är inte kvinnor mot män eller tvärs om. Vi är alla (med)människor i första hand och man och kvinna i andra hand. Tillsammans skapar vi jämlikhet. ”Vi mot dom” kommer bara skapa irritation och mer klyfta. Alla med IQ över jord förstår att det finns skillnader och orättvisor som som retar gallfeber på många, mig inklusive. Men att bedriva häxjakt och peka fingrar på varandra skapar inte det jag misstänker att vi alla här vill uppnå. Just saying.

 18. Kvinnor är sedan länge förtryckta, världsvitt och i Sverige. Jag blir så ledsen när jag läser kommentarer här nedan med attityden ”Men MÄNNEN då?”. Män har fått all uppmärksamhet i historien. Om en man har erövrat kvinnor så har det varit om, medan en kvinna som gjort samma sak betraktats som en sköka. Samma tänk gäller tyvärr även idag, och vi kvinnor behöver hjälp att lyfta våran status i samhället. För att ni ska slippa behandlas som potensiella våldtäktsmän, och för att vi ska kunna ha på oss vad vi vill på krogen utan att bli våldtagna. Alla tjänar på feminismen, men det är kvinnorna roll som måste lyftas i första hand. För vi är de mest utsatta.

 19. Tack för välformulerad och skarpsynt artikel! Sorgligt dock att jag känner igen så mycket av detta från min egen skoltid på 1960- och 70-talen. 😦 Hade hoppats att det skulle ha hänt mer under ett halvsekel… Jag får försöka glädjas åt att det finns många fler medvetna unga kvinnor idag, som med tiden kommer att fälla detta gamla, tröttsamma patriarkat. 🙂

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s