Undercover som vit medelålders man

haters-gonna-hate

I ett program i ”Uppdrag granskning” från 2013 redovisades ett hat mot kvinnor i offentligheten, kvinnor som blivit utsatta för grova påhopp och hot på internet, kvinnor som arbetar som journalister och liknande, men även kvinnor som driver bloggar – eller privatpersoner som Julia, som endast ifrågasatte ett tryck på en munkjacka i H&M:s sortiment. 

Problematiken ligger i att, trots att ordet ”näthat” är ett brett begrepp, så riktar sig hatet mestadels mot kvinnor. Attackerna mot kvinnor sker genom förolämpningar, personangrepp, mordhot, våldtäktshot – just på grund av deras kön. Kvinnor, som dessutom skriver om kvinnors rättigheter, möts av dubbelt motstånd.

En av flera skrämmande faktorer i denna epidemi av oförsvarbart kvinnohat är hur fotsoldater sprider sig, på internet, likt pesten, med målet att censurera och tysta kvinnor. Genom att hota och skrämma kvinnor tills deras liv faller samman i takt med att deras arbete blir omöjligt att utföra, känner näthatarna den ljuva sötman av seger. Näthatarna är egentligen svaga individer, som lever i ett universum där deras ilska inte har så mycket att göra med personen de riktar den mot. Som svag måste du hitta något att kasta dina stenar på för att få ut din inre vrede. Makten de här männen tror sig vinna, är till största del inbillad.

En viss Ulf Vederholm har publicerat två artiklar på Internetmagazinet Sourze, om rasism och om jämställdhet. Han har med samma språk och ton som jag problematiserat könsnormer, fördomar och okunskap. Han har skrivit kontroversiellt och ifrågasatt den grundläggande synen på kön samt använt sarkasm både för att väcka skratt och för att förlöjliga det irrelevanta i mångas argument –
precis som jag gör i allt jag skriver. Varför? För att Ulf Vederholm – är jag.

Som ett projekt för att stilla min nyfikenhet och en tillfällig flykt från det näthat vi som kvinnor möts av så fort vi vågar yttra oss i en någorlunda offentlig debatt, skapade jag en pseudonym med manligt namn som, utöver att vara just ett mansnamn, skulle uppfylla två kriterier:

1. Det skulle vara ett namn som klingade svenskt för att inte mötas av rasistiska påhopp.

2. Det skulle vara ett namn som verkade medelålders, eftersom de som oftast vill kränka mig verkar vara just medelålders män. Jag ville se om gemenskapen skulle göra skillnad.

Och det gjorde den.

Ulf och jag diskuterar samma saker i våra artiklar. Ulf använder till och med lite hårdare sarkasm än vad jag vanligtvis gör. Ändå är det en slående skillnad om man jämför kommentarerna. Till mig:

”det jag vill säja är att män är tydligen lite för smarta för dej.”

”Hmm undrar hur flator reagerar på killars visslingar?

”Tjejerna tål inte mycket nuförtiden och har ingen humor heller”

”tror du att du är attraktiv på något sätt?”

Och till ”Ulf”:

”Naturvetenskapen ger starka belägg för att män och kvinnor – på en generell nivå – är biologiskt olika och därmed har olika sätt att tolka och uppfatta världen på.”

”Du tillvitar mig uppfattningar jag inte har”

”Genetiska orsaker att barn blir kriminella, Men Kriminologen Jerzy Sarnecki anser att det har med vilken miljö man växer upp i, mycket möjligt för i våra getton finns stor kriminalitet?”

Detta är bara ett axplock, men med stark symbolik. Ulf möts med respekt. Angela möts med en betydligt lägre nivå på tilltal. Det är inte lika accepterat när en ung tjej ifrågasätter normerna, men när en äldre herre som dessutom bär på ett svenskt efternamn gör detsamma behöver han inte räkna med samma slags aggressivitet i reaktionerna. Han får kommentarer som bygger på att läsarna faktiskt arbetat sig igenom texten och velat se hans budskap. Måste jag verkligen bli en vit medelålders man för att ni ska vilja se mitt?

Låt oss diskutera, men på rätt sätt. Näthatet är massivt. Hatet mot kvinnor är centralt i vår kultur, på det sociala planet, i det offentliga rummet, i maktens korridorer, i lönestatistiken – och just nu väldigt tydligt – på vår datorskärm.

Någonstans måste förändringen starta. Vi kan lika gärna börja här.

23 reaktioner på ”Undercover som vit medelålders man

 1. Vilken underbar text!
  Kloka ord som just nu gör mig mållös, det finns så mycket mer att säga om hur fel det är att en måste byta kön för att få respekt, men min hjärna är lätt mörbultad i nuläget så jag kan bara säga det jag skrev i början – Vilken underbar text!

 2. Förstår du hur viktigt det här är?!
  Du visar med all önskvärd tydlighet hur vi behandlas olika och att vita, medelålders män är på toppen i hierarkin. Det är ingen åsikt, det är inget tyckande, det är ju faktiskt så det är!
  Det här är så himla bra – heja dig!

 3. Detta är verkligen jätteviktigt att folk ser och förstår vidden av. Själv är jag inte det minsta överraskad eftersom jag själv har använt mestadels manliga eller könsneutrala nick på nätet sedan jag började chatta för över 15 år sen – det var inte medvetet utan började med att jag valde Hobbes/Hobbe som nick efter tigern i Kalle och Hobbe. Sedan fortsatte det med att jag använde mina initialer, sak, efter att ett av mina förstå jobb gav oss inloggningsnamn i sitt system i form av våra initialer.

  Det har hänt måååånga gånger att folk som har pratat med mig i månader har utgått från att jag är man och har reagerat rätt roande på upptäckten att detta inte stämmer.

  Numera, när en ofta kan kommentera via sin facebookprofil på olika ställen får jag uppleva hur det är att bli bemött som kvinna från första stund – det har aldrig varit en trevlig insikt att märka skillnaden.

 4. Anonyma kommentarer kan lika gärna kvinnor stå bakom. Kvinnor kan också skriva bakom manliga namn. Så hur vet vi att det enbart är manshat? Hört talas om avundsjuka kvinnor?

  Sedan mer vad som gäller ålder än kön så är det väl mer accepterat att unga inte har lika mycket livserfarenhet men gärna öppnar munnen ändå att den unga personen får mer bit tillbaka är väl inget konstigt, och framförallt inte en könsfråga.

  1. Hur menar du när du säger att det är en fråga om ålder och inte om kön när de kommentarer hon fått påpekar just det faktum att hon är kvinna?

   Det stod ”det jag vill säja är att män är tydligen lite för smarta för dej.” Män är tydligen smartare och bättre än hon som kvinna. Skulle det handla om åldersskillnaden borde väl personen som skrev kommentaren istället skriva ”äldre personer är tydligen lite för smarta för dej”.

   Även ”Tjejerna tål inte mycket nuförtiden och har ingen humor heller” inte ”ungdomarna”. Så hur kan du helt seriöst mena att det inte handlar om en könsfråga?

  2. Du kan inte vara seriös just nu? Många unga nu för tiden är dessutom betydligt klokare och mer insatta i sådana här frågor än många vuxna. Dessutom får vi ju här svart och vitt på hur kommentarerna skiljer sig beroende på om det är en ung kvinna eller en medelålders med som skriver det. Kvinnor ÄR inte lika accepterade, detta är bara ännu ett tydligt exempel.

   Jag förstår verkligen inte hur du kan påstå att detta inte är en könsfråga.

 5. MEN JA! Det här är så himla bra. SÅ HIMLANS BRA! Tänk att många människor inte ens ser det här som ett problem, men att det framträder så tydligt. Blundar en trots läsning av denna text så kanske det är dags att fundera över sin egen solidaritet och viljan att jobba för ett jämställt samhälle. Jag finner inga ord, klockrent.

 6. Jag skulle gärna vilja se de respektlösa kommentarer eller hat kommentarer som du fick som pseudonymen ”Ulf”, det finns ett problem i ditt urval av kommentarer här även om du sannolikt har rätt i din slutsats. Sen är jag också intresserad av hur stor publikskillnad det är mellan de två personligheterna vilket också spelar in. Slutligen undrar jag över hur kommentars modereringen ser ut på de två olika sidorna. Jag betvivlar som sagt inte din slutsats men din process dit kräver mer kött på benen för att motivera den utifrån vad jag kan läsa här.

  Intressant experiment nonetheless.

 7. Säger som Magnus, slutsatsen blir lite haltande utan själva blogginläggen, och dom finns ju inte på länken. Sen är det en stor skillnad på om man talar ”i egen sak” eller inte (åtminstone i Jante-Sverige). Dvs om en vit man skulle skriva ett blogginlägg om att vita män är utsatta så skulle han få mycket trollkommentarer, skulle en kvinna eller svart man skriva om vita mäns utsatthet så skulle det inte bli samma hårda respons. Eller? Med det sagt så bör man givetvis få uttrycka sina åsikter fritt utan hatkommentarer och påhopp.

 8. Detta är så bra!! Eller, det är sorgligt som fan men du är bra! Så många onlinediskussioner jag har tagit mig igenom och stannat upp halvvägs och tänkt ”wow, ingen har kallat mig könsord eller mansplainat sönder. Skumt.” tills jag insåg att de övriga refererade till mig som ”him” (har sällan speciellt könande användarnamn). Ah, men det ju förklarar saken. Trodde nästan jag förtjänade respekt där ett tag. Silly me.
  Tänker börja läsa din blogg nu mmkay ❤

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s