Samtyckeslagsförklaring – för såväl dig som aldrig hört det förut, till dig som är insatt.

Image

Bild: hittad HÄR

Det finns ett ord som kallas ”normgivande”. Jag brukar jonglera det i min mun i diskussioner, innan jag vågar yttra det. För vad är normgivande? Är det något som skapar en norm, eller förstärker det en norm?

Vi har olika lagar i Sverige som är normgivande för vårt samhälle. Dessa förstärker innebörden av olika brott som begås. De fall som fälls för brytande mot dessa lagar är normgivande för kommande situationer. De visar hur framtida situationer ska dömas – både juridiskt sätt, men även socialt i samhället.

Om du dödar någon, så bryter du mot lagen.

Det är inte okej.

Om du misshandlar någon, så bryter du mot lagen.

Det är inte okej.

Om du går in på ICA och går ut med en limpa utan att pröjsa, så bryter du mot lagen. 

Det är inte okej.

Om du har sex med någon mot dennes vilja, så bryter du mot lagen.

Eller?

Om jag går och slår någon i huvudet med en flaska kommer ingen att fråga denne någon, alltså offret, om hen gjorde något som kunde framkalla min plötsliga lust till att misshandla hen. Om jag däremot har sex med någon som inte vill det, så frågas det av polis, i rätten och i de allra flesta fall, av samhället, om denne någon uppmanat mig att på något sätt idka samlag med personen.

Här kommer problemet: våldtäkt är inte sex. Våldtäkt kanske till viss del ser ut som sex, men våldtäkt är inte sex. Våldtäkt handlar oftast inte ens om sex. Våldtäkt är när en eller flera personer tar över en eller fleras kroppar genom våld, makt, skrämsel eller andra metoder och sedan förgriper sig på personen sexuellt. Med detta sagt betyder det inte att offret måste kunna visa med våld eller skrik att hen ej vill bli övergripen – i många situationer är motstånd inte ens möjligt. Ett övergrepp är ett övergrepp oavsett, precis som att jag inte ska behöva skrika nej om någon drämmer en stekpanna i mitt huvud för att personen i fråga ska förstå att hen gör fel. Om du tycker att samtycke krånglar till sex bör du inte ens ha sex.

Detta omtalade ”nej:et” eller annan sorts vägran som debatteras i våldtäktsfall är bara ett signalement för att rätten ska kunna döma den skyldiga. Men detta håller ändå inte hela vägen. Av 30 000 våldtäktsfall anmäls bara ett par tusen, och endast 2-300 fall leder till fällande domar. I många omtalade fall har vi fått läsa att synlig rädsla, ett instängt rum där offret ej kunnat ta sig ut, tårar, skrik och slag för att komma undan, inte har räckt för att ett offer ska få upprättelse. Detta innebär alltså att det går tusentals våldtäktsmän (98% av alla förövare i våldtäkt är män – men det begås självklart våldtäkter av andra också) fria på gatorna, men ännu värre: tusentals offer måste leva hela sina liv utan att få upprättelse för ett brott de utsatts för.

En samtyckeslag skulle kunna bana vägen för att lättare fälla i en våldtäktsdom. En samtyckeslag förutsätter att sex är något som två eller flera individer gör frivilligt – och att samtycket måste vara tydligt för att sexet ska ske. Det förstärker det faktum som i denna texts diskuterats – att våldtäkt är ofrivilligt sex. Det kan ge rättvisa till alla de vars nej inte hörts eller inte accepterats.

För ett nej är alltid ett nej. Även om det inte hörs. Även om det visas med en örfil, ett skakande huvud, eller ett försök att lämna rummet. Även om det var ett ja från början.

Nu måste det bara synas i vår lagstiftning.

2 reaktioner på ”Samtyckeslagsförklaring – för såväl dig som aldrig hört det förut, till dig som är insatt.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s